Direktlänk till inlägg 11 maj 2010

HIV - en förbannelse, hela livet

Av bfalk - 11 maj 2010 14:00

Det finns massor med sjukdomar som man inte förstår sig på, varför de finns.

Att något så naturligt som att ha sex kan sluta med att man får en hemsk sjukdom är för mig lite obegripligt, det är så synd att det ska finnas menar jag.

Sen så ska ju alla människor ta hand om sig själv, ta rätt beslut och ta ansvar för vad de gör. Men enligt lag måste man berätta för personen man ska ha sex med att man har hiv, något som inte alla gör..


Ni minns väll hivmannen? Mannen som raggade runt, hade sex med många kvinnor utan att berätta att han hade hiv. Han ville sprida det, han ville att de skulle få det.

För några dagar sedan när jag jobbade kollade jag på nyhetsmorgon på tv4, det brukar oftast inte intressera mig så värst men jag har det på bara. Då pratade de om den såkallade hivkvinnan, henne har jag aldrig hört talas om tidigare. Jag vet inte riktigt hur det har gått till men så är det bara.

Den här kvinnan, Lillemor, åkte till Paris vid 19årsålder. Hon levde livet, blev kär i en man. Kom hem till Sverige igen och fick veta att hon hade hiv.

Hon hittade en man, fick barn utan att berätta för honom eller någon annan familjemedlem/vän att hon hade den smittsamma sjukdomen.

Hon dömdes till 2,5 års fängelse för detta.

Ska hon dömas på samma sätt som hivmannen? Är hon lika ond och ville bara göra sin man och sina framtida barn illa?



Det var två kvinnor med som gjort en dokumentär tillsammans med Lillemor som heter "Hur kunde hon". Där berättar hon om allt, resan, livet, sjukdomen. Hon sa det jag tänkte (om jag hade fått reda på att jag hade fått sjukdomen):"Vem kommer älska mig? Vem kommer vilja ha sex med mig om jag berättar detta innan?" Precis så skulle jag också känna.


En människa som har en sjukdom som smittar genom sex behandlas väldigt kränkande, denne blir 'äcklig' och ful i de flestas ögon, människor tror att personen har legat runt som en jävla galning och därav fått sjukdomen. Vad många inte tänker på är att det även smittas genom blod och andra kroppsvätskor. Och varför ska man ha haft sex med många bara för att man får sjukdomen? Det kan ju hända första gången, tyvärr.

Lillemor behandlades illa var alla, blev av med vårdnaden av sina barn och smutskastades i media. I en scen i filmen får man se en fotograf stå utanför hennes fönster och knäpper kort på henne. Enligt mig är det totalt respektlöst att göra såhär mot en människa, helst som har avtjänat sitt straff både i livet och i fängelse.

Sen har hon såklart gjort fel, det inser ju jag också. Men det kändes på filmsnuttarna jag såg och hela debatten att hon döms alldeles för hårt.

*






En bekant till mig har hiv, h*n behandlas med respekt och kärlek som vanligt av sina nära och kära. Men tyvärr så finns det idioter, och halva Sundsvall består av dom. Jag fattar inte varför det finns så mycket hat kring just detta, det är ju inte så att personen med sjukdomen kommer hoppa på en och sätta på en så man själv får sjukdomen.

Jag tycker synd och lider med alla som har den här hemska sjukdomen, det är tragiskt att det ens finns. Men jag skulle aldrig behandla någon illa, snacka skit eller nedvärdera en människa som bär på en hivsmitta - skulle du göra narr av en människa som fått cancer, opererat sitt hjärta eller har en leversjukdom? Det är samma typ av skit. Alltihop.

Men visst låter H I V hemskt. Själva ordet.

 
 
Sofia

Sofia

11 maj 2010 16:32

Intressanta tankar du har... håller med dig i det mesta. Grejen är den att folk har inte annat att lägga ner sin energi på, än att smutskasta folk. De gör så för att hävda sig själv, tro att dom är bättre. Det kan ju egentligen hända vem som helst, samma som cancer. Riskerna med sex e inte alltid så roliga. Ändå fortsätter människor har sex hejvild utan att använda skydd. Det säger ganska mycket om människor tycker ja. Samma som rökning, trots riskerna så fortsätter folk rök. Då får man ta konsekvenserna. Lite hårt kanske men sånt e livet...

http://dixxonsblogg.bloggplatsen.se

 
anna

anna

11 maj 2010 19:30

de är förjävligt..usch..varför finns HIV, aids och varför finns cancer? bara en massa skit :S

http://annathelinsblogg.bloggplatsen.se

 
Sandie

Sandie

11 maj 2010 20:24

jag förstår känslan o tankarna - hade exakt dom tankarna när jag för 6 år sedan fick veta att jag hade hepatit c... o folk nedvärderar en direkt...

http://www.favetelinguis.com

 
linda

linda

11 maj 2010 20:55

de där om lillemor såg jag oxå på tv för ett tag sen.
de hade ju typ försvunnit från henne och hon ville så gärna ha barn men ingen i familjen blev ju smittad som tur var och de va synd att hon inte fick träffa sina egna barn:/

http://lindismalmis.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Tina

11 maj 2010 21:22

Till Anna:
Hiv och allt det där andra finns för att människan är alldeles för äcklig för att kunna ta hand om sig själv.
Hur hade Afrika sett utan Aids?
Barnadödligheten hade varit fruktansvärd.
Svälten hade varit enorm. Värre än idag!

Och "Lillemor" är en jävla idiot!
Hon älskar bara sig själv och lever utan samvete!
Hur fan kan man utsätta sina barn och sin man för sådan fara. Hiv kan för fan ta livet av människor.
Kvinnan är skit värd. Trots att det är jätte synd om henne och jag på sätt och vis förstår hennes tankar och rädsla. MEN INTE HENNES VAL HON GJORDE.

Jag ber för alla de som orättvist drabbats av sjukdomar som dessa.

 
Emelie

Emelie

11 maj 2010 21:35

Jag tror att människor världen över har för lite kunskap om alla sjukdomar som finns och därmed deras förhastade slutsattser om folk och alla dessa dumma fördommar om att man är mindre värd bara för att man är smittad med en överförningsbar sjukdom. Tex skabb som är så lättbotat men dock så lätt att få tycker folk är så äckligt, och det roliga är att det blir männsikan som är äcklig även när skabbet är botat är hon/han fortfarande "skabb". Skulle vi få mer kunskap skulle vi har lättare att förstå, alla tänker "det händer inte mig" men det är ett ligg med fel männsika sen kan du ha alla möjliga sjukdomar, men du är fortfarande samma männsika men blir ändå "äcklig" och mindre accepterad av vissa.

http://emelienordlund.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Ronja

11 maj 2010 23:46

Hej!

Väligt intressant att läsa. När du nämnde Hiv-mannen högg de till i hjärtat. En väligt nära person till mej blev utsatt för han,han spelade en annan människa och ville bara sprida sin Hiv vidare.
Skänker helt klart en tanke till alla med Hiv/Aids mm.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bfalk - 28 februari 2013 02:35


    Eftersom man alltid ska skryta om saker man gör bra så ska jag tamefan också göra det.  Detta är ingen comeback för mig. Jag ska alltså bara skryta här litegrann..  Jag har sedan jag blev medlem på Ester&co, 15 februari, tränat varje da...

Av bfalk - 14 februari 2013 13:53


Jag har kommit fram till att min lust att blogga har försvunnit totalt, så är the end of an era här. Eftersom det knappt är någon som läser den här bloggen så behöver jag ju ändå inte ha den kvar. Jag kanske återkommer med en ny blogg, som endast b...

Av bfalk - 11 februari 2013 21:47


Mamma har dumpat sitt fotbad hon fick i julklapp hos mig, hon säger att vi ska ha delad vårdnad om den, haha. Åååå det är så grymt härligt alltså. Mina onda fötter blir genast gladare och avslappnade, tror det är bra medicin för dom som har ont i fos...

Av bfalk - 11 februari 2013 12:45

"The world goes on and you're gone. The best revenge is to live on and prove yourself." Eddie Vedder ...

Av bfalk - 10 februari 2013 18:30


  FYFAN vilken huvudvärk jag har! Det är inte ofta det händer men när det väl smäller till, PANG! Så göre så ont så det känns som allt ska sprängas. Väldigt oskönt må jag säga.  Och i två dagar har jag städat med mamma hos min bror som ska hyra ...

Presentation


peace, love, rock'n'roll madness

Omröstning

Anser du att man ska få skriva vad som helst i en blogg "min blogg, mina tankar", sålänge det inte kränker någon?
 Ja
 Bara vid enstaka tillfällen
 Nej

Fråga mig

25 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Sök i bloggen

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards